Leziz ve Şifalı: Baharat Dünyasında Keşif

Baharat severler, baharat kullanımının inceliklerini öğrenmek isteyenler burada mı? Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek, vücudumuzu arındırmak ve sofralarımızdaki yiyecek ve içecekleri çeşnilendirmek için baharatın gücünü keşfe çıkıyoruz. Tarih boyunca hem mutfakta hem de hayatın başka alanlarında baharat hep gündemde olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nda ve ondan önceki büyük imparatorluk saraylarında tatları, güzel kokuları ve şifaları için tercih edilen baharat türleri nelerdi acaba?

Bu  etkinlikte mutfakta ve gündelik hayatın başka alanlarında hangi baharat çeşitlerinin hangi amaçla kullanıldığı, mutfakta küçük dokunuşlarla baharatla nasıl büyük fark yaratılır, baharatın şifasından nasıl daha çok yararlanılabilir gibi konular işlenecek. Kaliteli baharat nasıl anlaşılır, baharat satın alırken ve saklarken nelere dikkat etmeliyiz? Mutfakta incelikli baharat kullanımıyla nasıl fark yaratılır? Baharat kullanımında nelere dikkat etmek gerekir? Arındırıcı içeceklerde hangi baharat çeşitleri kullanılır? Sebzeye, balığa, ete, meyveye en çok yakışan baharat karışımları nelerdir? Farklı mutfaklardaki dünyaca ünlü baharat karışımları nelerdir?

 Ayrıca, pratik birkaç baharat karışımı reçetesi ölçekli olarak verilerek bu karışımların yapımı uygulamalı olarak anlatılacak. Örneğin,  bağışıklık güçlendirici baharat karışımı. Kültür tarihine meraklı olanlar ve mutfakta incelikli tatlarla fark yaratmak isteyenler için kaçırılmayacak bir etkinlik.

Saat:
19.30 – 21.30

Katılım Bedeli
Katılımcı: 120 TL

BÜMED üye indirimli: 100 TL

Online ödeme için tıklayınız.

Eğitmen Nazlı Pişkin’94
Yemek kültürü araştırmacısı, yemek yazarı, çevirmen. Antalya Anadolu Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölüm’ünden mezun oldu. Çevirmenlik hayatında özellikle yiyeceklerin tarih içindeki yolculuklarına odaklandıktan sonra İstanbul Üniversitesi Akdeniz Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı’nda tarih yüksek lisans derecesi aldı. Akdeniz havzasında tarih boyunca kurulmuş uygarlıkların yeme-içme kültüründe malzeme ve tekniklerin sürekliliği ve değişimleri bağlamındaki araştırma yazıları ve çevirileri 2000 yılından beri çeşitli dergilerde yayınlanmaktadır. Farklı yayınevleri tarafından yayınlanmış yemek kültürü konusunda kitap çevirileri, uluslararası Gourmand ödüllü yemek kültürü kitapları editörlükleri bulunmaktadır. Nazlı Pişkin, yemek kültürü, malzemelerin kültür tarihindeki yeri konulu seminerler ve fermantasyon atölye çalışmaları da düzenleyerek geleneksel ve sürdürülebilir mutfak bilgilerini uygulamalı olarak paylaşmaktadır.