FARKet, ANDAkal: Fark’andalık, Namı Diğer Mindfulness

Çocuktan yetişkine, hepimiz bir koşturmaca içindeyiz. Bunu yaparken çoğu zaman yaşadığımız an’ın ve yaptığımız şeylerin farkında bile değiliz. Elimizde bitirmemiz gereken iş varken zihnimizi geçmiş ya da gelecek arasında dolanırken buluruz. Yani aslında hayatımız çoğu zaman otomatik pilotta gibidir. Geçmiş ya da gelecek arasında dolanırken an’ı kaçırır şimdiki zamana odaklanamayız. Böylece zaman yönetimiz bizim kontrolümüzden çıkmıştır.

Dünyada son yıllarda önemi vurgulanan mindfulness (fark’andalık, bilinçli farkındalık) uygulamaları an’a odaklanmayı sıklaştırır. Uygulamalar yoluyla hayatımıza kattığımız beceriler, yaşamımızı yöneten otomatik pilotun devreden çıkarak kontrolün bize geçmesini sağlar.

Mindfulness, zihni şimdiki an’a bilinçli ve yargısız bir biçimde davet etmek demektir (John Kabat-Zinn). 2500 yıl öncesine dayanan meditasyon uygulamaları mindfulness adı ile 40 yıldan beri bilim alanında yerini almıştır. İlk olarak John Kabat-Zinn tarafından Massacuset Üniversitesi Tıp Merkezinde yetişkinlere yönelik olarak başlatılan mindfulness uygulamalarının çocuklarda da fiziksel ve psikolojik olumlu etkileri bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmalar okul boyunu sararak bir çok ülkede okul akademik müfredatta da yerini almıştır.

Bu çerçevede, bu atölyede öncelikle mindfulness ve uygulamalarının ne olduğu, olmadığı, faydaları ve dünya literatüründe bilimsel sonuçları çeşitli uygulama örnekleri ile aktarılacaktır.


Tarih:
18 Ekim 2021
Saat
: 20.30 – 22.00

Katılım Bedeli
Katılımcı: 250 TL
İndirimli katılımcı: 200 TL

Katılım linki, eğitimin yapılacağı günler e-posta ile iletilecektir.

Online ödeme için tıklayınız.


Eğitmen: Bilge Uzun

Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında kazanan Uzun, akademik hayatına Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak başlamıştır. Yüksek Lisans derecesini 2005 yılında ‘erteleME’ konulu tezi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında tamamlamıştır.

Doktora çalışmaları sırasında Berlin Humboldt Üniversitesi’nde burslu araştırmacı olarak akademik çalışmalarda bulunmuştur. 8 ay devam eden ‘Berliner’ yaşamının ardından ülkesine dönen Uzun, 2008 yılında ön-doktora çalışması olan oğlu Deniz Baray Özer’i kucağına almış, 2010 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında Doktora programını tamamlamıştır. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde Yarı Zamanlı Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışan Uzun’un Doktora başarısı Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından desteklenmiş ve bir yıl süreyle yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma (PostDoc) bursu kazanmıştır.