Doğu Karadeniz Yaylaları

1. Gün: TRABZON, NORDIC, KALE-i BALA
Trabzon Havalimanı’nda saat 09:00’da rehberinizle buluştuktan sonra aracımızla Fırtına Vadisi’ne doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık 1,5 saatlik sahil yolu yolculuğundan sonra vadiye giriş yapacağız. Yöresel öğle yemeği molasının ardından otelimize yerleşiyoruz. Biraz dinlendikten sonra Kale-i Bala’ya doğru yola çıkıyoruz.
Kale-i Bala yani Yukarı Kale meşhur Zil Kale ile aynı tarih ve amaca hizmet etmek için inşa edilmiş fakat günümüze Zil Kale kadar sağlam gelememiş. Bunun yanında konumu ve manzarası ile kardeşini aratmıyor. Ve burcuna kadar çıkılabiliyor. Kalenin çevresindeki eski evler de güzel fotoğraf veriyor. Kale ziyaretinden sonra aşağıya inen sağı solu orman yolda biraz yürüyüp otelimize geri dönüyoruz. Yolda fotoğraf molaları verilebilir. Çünkü vadinin bu kısmında yol dereye çok yakın gidiyor ve bize güzel manzaralar sunuyor. Akşam yemeğimiz otelde.

Konaklama Tipi: Dağ / Yayla Oteli

2. Gün: GİTO YAYLASI, GİTO TEPESİ, BADARA MEZRASI, ŞİMŞİRLİK
Bugün bölgenin özgünlüğünü korumuş yaylalarından birine gidecek, zirvesine yürüyüş yapacak, Ambarı Yaylası ve Badara Mezrasını ziyaret edip bir Şimşir ormanında dolaşacağız. Bir de Hemşin mahallesi var, eski evler, ahşap harikalar…Aracımızla otelden ayrıldıktan sonra yaklaşık 1 saatlik yolculukla 2050 metre yükseklikteki Gito Yaylasına varıyoruz. Fırtına Vadisine hakim bir konumda; Pokut Yaylası, Çat Köyü, Badara Mezrası, Altıparmak Dağları ve hatta hava berraksa Gürcistan Dağları manzaramızı oluşturacak. Aracımızla yaylanın girişinde indikten sonra yaylanın en üstündeki eve kadar 20 dakikalık bir yürüyüş yapıyoruz. Daha sonra yaylanın üstünde göreceğiniz tepeye yürüyüş yapacağız. Bu yürüyüşü herkes rahatlıkla yapabilir. Yaklaşık yarım saat sonra tepeye varmış olacağız. Burada manzara inanılmaz. 360 derecelik bir panaromaya sahip denizi de gören bir nokta. Daha sonra aşağıya ineceğiz ve öğle yemeğimizi barbekü olarak alacağız. Öğle yemeğinin ardından aşağıya iniş başlıyor. Aracımızla önce Badara Mezrasına (Burası küçük bir yayla. Önündeki küçük göleti ile güzel fotoğraf veriyor.) ardından da vadi tabanındaki Şimşir ormanına gideceğiz. Hiç şimşir ormanında yürüdünüz mü bilmiyoruz ama değişik bir görselliği var. Buradan sonra otelimize geri döneceğiz.

Konaklama Tipi: Dağ / Yayla Oteli

3. Gün : SAL YAYLASI, POKUT YAYLASI, MOLLAVEYİS KÖYÜ – ÇİNÇİVA KÖYÜ YÜRÜYÜŞÜ
Bugünkü turumuz Sal ve Pokut Yaylaları‘na. Hava durumu ve koşullara göre uygun araçla çıkacağımız Pokut ve Sal defalarca dergilere konu olmuş, 2000 metre yükseklikte muhteşem güzellikte iki yayla. Tepe üstüne kurulu bu yaylalardaki tüm evler tamamen ahşap. Bakirliğini korumuş yaylalar vahşi bir ormanla çevrili. Manzara ise doyulmaz. Sal Yaylası’nın önündeki geniş çimenlik alan ve arkasında dizili yayla evleri farklı bir güzellik sunuyor. Hele Sal’ın üstündeki bankta oturmak etrafı seyredip, temiz havayı ciğerlere çekmek anlatılmaz yaşanır denen şeylerden. İki yayla arasında yapacağımız yarım saatlik düz orman içi yürüyüş güne ayrı bir güzellik katacak. Bu kısa yürüyüşün ardından bu sefer Pokut Yaylası’nın manzarasının keyfini çıkarıyoruz. Bir yandan deniz, bir yandan Kaçkar, bulut denizi ve bulutlardan başını çıkarmış dağ adacıkları. Etrafı balta girmemiş bir doğal yaşlı orman ile çevrili olan Pokut’a doyamayacaksınız. Pokut, bölgedeki en korunmuş yaylalardan biridir. Çarpık yapılaşmaya izin verilmez hatta elektrik kabloları bile yer altındadır. Sal ve Pokut Yaylası’nda keyif yaptıktan sonra yerel yaşama dokunmak için Mollaveyis Köyü’ne gideceğiz. Burada öğle yemeğimizi aldıktan sonra günün ikinci etabına başlıyoruz. Mollaveyis Köyü’nden Çinçiva Köyü’ne (Şenyuva) yürüyüş yapacağız. Parkurun tamamı orman içindedir. Etrafımız kestane, ıhlamur ve ladin ağaçlarıyla kaplı olacak. 45 dakikalık bir yürüyüş sonrası Zizna Bölgesi’ne varmış oluyoruz. Ardından buradaki tarihi konakları ziyaret ediyoruz. Sonrasında Zizna’dan ayrılıp yürüyüşümüze devam edeceğiz. Orman içerisindeki patikalardan Çinçiva Köprüsü’ne kadar yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir yürüyüş daha yaparak günü tamamlıyoruz. Tüm grup tarihi Çinçiva Köprüsü’nde fotoğraf çektirip otelimize gidiyoruz.

Konaklama Tipi: Dağ / Yayla Oteli

4. Gün : MASELEVAT VADİSİ, TATSKERİ YAYLASI, MOLLAVEYİS KÖYÜ – ÜSKÜRT DAĞI YÜRÜYÜŞÜ
Maselevat bölgenin az bilinen ama en güzel vadilerinden biri. Bugün vadi içine girip Tatskeri Yaylası’na çıkacağız. 2000 metre yükseklikteki yayla 360 derece manzaralı bir konuma sahip. Yüksek zirveler, yaylalar ve deniz görüş alanımız içinde. Burada yapılacak yaklaşık 1,5 saatlik yürüyüşün ardından saat 13.30 gibi Nordic’e geri dönüyoruz.
Öğle yemeğimizi aldıktan sonra Hemşin’in köylerindeki yaşama şahit olmak için otelden ayrılarak üst mahallelere doğru yürüyüşe başlıyoruz. İlk durağımız Üskürt Mahallesi’ne vadi manzaralı yoldan yürüyoruz. Burada eski ahşap evler ve az da olsa yaşayan insanlar var. Biraz muhabbet edip fotoğraf çektikten sonra eski patikadan Cami Mahallesine doğru yürüyoruz. Orman içi patikadan yapılan yürüyüş yarım saat civarında sürüyor. Yol üzerinde eski değirmen de var. Cami Mahallesinden sonra da gene toprak yoldan otele geri dönüyoruz. Sonra isteyenlerle otelin 100 metre yanındaki doğal havuza girip günün yorgunluğunu atacağız.

Konaklama Tipi: Dağ / Yayla Oteli

5. Gün: KARAGÖL, MACAHEL, CAMİLİ KÖYÜ, MARAL ŞELALESİ

Sabah erken kahvaltının ardından Macahel’e doğru yola çıkıyoruz. Bugünkü yolculuğumuz biraz uzun sürecek fakat Doğu Karadeniz’in en önemli ve özgünlüğünü korumuş yerlerinden biri olan Macahel’i göreceğiz. Bu yolculuk sırasında yolumuzdan biraz saparak Borçka Karagöl’ü ziyaret ediyoruz. Bir heyelanın bu kadar güzel bir sonuç vermesi şaşırtıcı. 19. yy başlarında Klaskur Yaylası yakınlarındaki bir tepede oluşan heyelan Klaskur deresinin önünü kapatmış ve bu tabiat parkı statüsündeki göl oluşmuş. Karagöl ziyaretinden sonra Macahel’e doğru devam ediyoruz. Camili Köyü ikinci ziyaret noktamız. Köyü gezip ahşap mimarisiyle dikkat çeken camiisini fotoğraflıyoruz. Camili Köyü’nden ayrıldıktan sonra rotamızı Maral Köyü’ne çeviriyoruz. Maral’da Sevda ablanın yerinde öğle yemeğimizi alıp yarım saat sürecek Maral Şelalesi yürüyüşümüze başlıyoruz. Maral Şelalesi, Türkiye‘nin tek kırımdan dökülen en yüksek şelalesidir. 63 metrelik Maral Şelalesi’ni yukarıdan seyredebileceğiniz gibi rehberle beraber dik patikayı inip çıkmayı göze alanlar şelalenin altında yüzme şansı da yakalayabilirler. Şelale gezisinin ardından Maral Köyü’ndeki otelimize yerleşiyoruz.

Konaklama Tipi: Dağ / Yayla Oteli

6. Gün: GORGİT YAYLASI, ANIT ORMAN
Bugünkü programımızda Gorgit Yaylası var. Toplam yürüyüşümüz anıt ormanlar içindeki patikadan 4.5 saat kadar sürecek. Sabah Maral’ın eşsiz manzarasına karşı kahvaltınızı yaptıktan sonra enerjimizi toplayıp aracımızla yürüyüşe başlangıç noktasına gidiyoruz. Parkur üzerinde Gürcü Köyleri, yaşlı Anıt Ormanları göreceğiz. En son nokta Gorgit Yaylası. Yürüyüşe hafif bir eğimle başlıyoruz ve bu hafif eğim uzunca bir süre devam edecek. Anıt ormanın içinden geçtikten sonra patika yaylaya kadar biraz dikleşiyor. Kısa molalarla rahatlıkla yürüyebileceğiniz bir parkur. Dereyi geçtikten sonra yaylaya çok az kaldı demektir. Son gazı aldıktan sonra Gorgit’e varıyoruz. Burası 1700 metre yükseklikte Karçal Dağı’na bakan ve halen yaşayan bir yayla, önünde çok geniş bir çimenlik alan ve bu alanın ortasında kocaman bir ağaç var. Tam gölgesinde uzanıp yorgunluk atılacak bir yer. Vaktimiz kalırsa yarım saatlik yürüyüşle isimsiz şelaleye gidiyoruz. Yaylaya yanımızda getirdiğimiz kumanyamızı yedikten sonra araçtan ayrıldığımız noktaya yine aynı yoldan dönüyoruz. Pansiyonumuzda akşam yemeğimizi aldıktan sonra uykumuz gelene kadar pansiyon sahipleri ile yapacağımız samimi muhabbette Macahel hakkında yerel ağızlardan bilgi edineceğiz.

Konaklama Tipi: Dağ / Yayla Oteli

7. Gün : MENÇUNA ŞELALESİ, ÇİFTEKÖPRÜ, TRABZON
Bugün sabah kahvaltımız sonrası Trabzon’a doğru dönüş yolculuğumuz başlıyor. Biletini Hopa üzerinden almış olan misafirlerimizi Hopa Havaş terminalinden uğurluyoruz. Trabzon’dan uçacak yolcularımızın ise göreceği bir-iki yer daha var. Hopa’dan 15 dakikalık bir yolculukla Arhavi’ye vardıktan sonra içeriye doğru girerek Mençuna Şelalesi’ne doğru ilerliyoruz. Bölgede 2 taş köprüyü bir arada görebileceğiniz tek yer olan Çifteköprü’yü de ziyaret ettikten sonra aracımızla Mençuna Şelalesi yürüyüş parkurunun başına geliyoruz. Patikadan yapılan yürüyüşle yaklaşık 45 dakikada şelaleye varıyoruz. Şelale doğa severler tarafından 3-4 yıldır ziyaret ediliyor. Yaklaşık 70 metreden dökülen şelale yüksek bir debiye sahip değil fakat görsel olarak bizleri tatmin edebiliyor. Altındaki gölete girilebilir. Aynı yoldan geri dönüp sahil yolunu kullanarak Trabzon Havaalanı’na doğru yolumuza devam ediyoruz. Kalan zamana göre yolda Rize Bezi ve Sürmene Bıçağı satış noktalarına uğrayacağız. Saat 18.00 civarı havaalanındayız. Maalesef tur bitti veda zamanı.

NOT: Konaklanacak otel ve pansiyonların durumuna göre programa tersten de başlanabilir.
Hava koşullarına göre manzara seyri açısından gidilen yaylaların sırası değiştirilebilir.
Hava ve yol koşulları sebebiyle gidilemeyen yaylaların yerine koşulların uygun olduğu başka bir yaylaya gidilecektir.

FİYATA DAHİL OLANLAR
• Rehberlik hizmeti
• 6 gece otel konaklama
• 6 kahvaltı, 6 akşam yemeği
• Tüm ara transferler
• Havaalanı transferleri
• Müze ve ören yeri girişleri
• Tüm geziler
• KDV
• TÜRSAB zorunlu sigortası.
• Güler yüz ve kaliteli hizmet, (Horon, şarkılı türkülü eğlenceler)

FİYATA DAHİL OLMAYANLAR
• Trabzon’a ve Trabzon’dan ulaşım.
• Öğle yemekleri
• Rafting
• Macera parkı aktivite ücretleri
• Otellerdeki ve yemeklerdeki tüm ekstralar
• Dahillerde belirtilmeyen tüm hizmetler

Not: Bu program TÜRSAB (A-4709) nolu Bukla-Mania Turizm tarafından hazırlanıp gerçekleştirilmektedir.

Bilgi ve Rezervasyon için:
Tel: 0212 359 58 13 / 48
E-mail: bugezi@bumed.org.tr